Hoe het begon. PDF Print E-mail
Geschreven door Administrator   
zondag, 26 oktober 2008 09:19

Als 15 jarige (inmiddels meer dan 35 jaar geleden) was ik al geïnteresseerd in de elektronica, zo kreeg ik eens een Philips EE doos waarmee het experimenteren begon. Ook het bouwen van zendertjes had mijn interesse. Als eerste begon ik met de AF115 en later de 2N2219A.  De transistors waren nog wel erg duur in die tijd, en zo begon ik ook met buizen te experimenteren, menig radio werd gesloopt voor de onderdelen. De ECC'tjes waren erg populair, en later ook de ELL80. Na de FM band ontstond er ook interesse in de 27 MHz. Deze zend hobby heeft er ook voor gezorgd dat ik later zendamateur geworden ben, eerst een C machtiging (PE1CXZ) en later ook nog een A machtiging (PA3FUT)

In die tijd liep ik eens met Koninginnedag op de rommelmarkt, en liep daar tegen een grote Philips poster (113 * 81 cm) aan. Deze kocht ik toen voor 5 gulden en nam hem mee op de fiets. Hij is wel redelijk beschadigd, maar ik blijf hem mooi vinden.  Hierin wordt de meet apparuuur uit die tijd getoond, en waar je die in het schema kon gebruiken. 

Click image to open!
Tot op de dag van vandaag heb ik deze nog steeds.

In 2003 liep ik weer eens op een rommelmarkt, en zag daar een grote Philips radio type B5X61A staan. Deze kocht ik toen, en dat was de eerste radio van de huidige buizen radioverzameling. Ik werd toen lid van de NVHR en bezocht zo'n beetje alle beursen die er waren. Na een bezoek aan een medeverzamelaar, die meer dan 500 toestellen in een hal had staan kwam ik tot de conclusie dat je je moet beperken in het verzamelen. Het ligt dan voor de hand om voor Philips te kiezen.

Inmiddels zijn we enkele jaren verder en is de verzameling uitgegroeid to ongeveer 100 toestellen, in zowel sloop- dan wel plank- conditie. Mijn streven is om alle toestellen spelend te maken en te houden. De laatste jaren koop ik alleen nog maar de kleinere toestellen, niet alleen door het ruimtegebrek, maar ook omdat ik deze gewoon mooi vind qua vormgeving, met name de franse toestelletjes.

LAST_UPDATED2